Staňte sa členom narks

Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska

Internáty bratislavských univerzít čaká v lete rekonštrukcia, so začiatkom akademického roka sa zníži ich kapacita

So začiatkom akademického roka sa zníži ubytovacia kapacita pre študentov vysokých škôl v Bratislave. Dôvodom sú rekonštrukcie študentských internátov. Informuje o tom Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS).

Najviac to pocítia Vysoká škola výtvarných umení (VŠVÚ) a Vysoká škola múzických umení (VŠMÚ), ktoré už desaťročia využívajú internáty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. V súčasnej situácii predpokladajú, že približne 500 študentov týchto dvoch umeleckých škôl nezíska ubytovanie v študentských internátoch.

Ponuka komerčného prenájmu bytov

Vzniknutú situáciu sa rozhodli riešiť vedenia oboch vysokých škôl v spolupráci s NARKS. Cieľom spolupráce je pripraviť pred príchodom študentov do Bratislavy ponuku komerčného prenájmu bytov a domov pre študentov. Do spoločného riešenia sa zapojila aj spoločnosť Rentodo s poistením nájmu pre študentov a majiteľov bytov, ako aj realitný portál Domire.

„Jednou z našich požiadaviek pri dojednávaní podmienok ubytovania pre našich študentov s partnermi realitného trhu bola cena za lôžko, ktorá bude porovnateľná s cenami na internátoch. Aj v tomto sa nám podarilo nájsť zhodu,“ poznamenal rektor VŠMÚ Martin Šmatlák.

Problematika študentských nájmov

„Cez realitné kancelárie prepájame majiteľov bytov a študentov, meníme softvér pre RK, možnosti vyhľadávania vhodných nájmov pre študentov a v neposlednom rade možnosti poistenia,“ dodal prezident NARKS Ján Palenčár.

Komplexný prístup k problematike študentských nájmov znamená osvetu na strane realitných kancelárií a majiteľov nehnuteľností, prípravu špecializovanej nájomnej zmluvy s advokátskou kanceláriou, vytvorenie pravidiel nájomného vzťahu, úpravu a rozšírenie poistných podmienok, úpravu softvéru pre realitné kancelárie na možnosť označovania bytov a domov vhodných na nájom pre študentov a následne možnosť vyhľadávania týchto nájmov na webovej stránke Domire.sk.

Na ilustračnej snímke ubytovacie zariadenie Univerzity Komenského Mlyny. Foto: mlyny.uniba.sk

 

Zdroj: SITA.sk